Gå direkt till innehållet

Bra att veta

På den här sidan finns tips som gäller användningen av tjänsten MinSkog.fi. Under rubriken Aktuellt visar vi också meddelanden om störningar som framkommit.

Fastighetsuppgifter in i MinSkog.fi

När det gäller outbrutna områden visas endast beteckningen i tjänsten MinSkog.fi. Så länge ingen lantmäteriförrättning har gjorts kan man inte titta på kartor eller skogsdata över ett outbrutet område. En fastighet som bildats av ett outbrutet område kommer att synas i MinSkog.fi när de nya fastighetsgränserna har uppdaterats hos Skogscentralen.

Fastighetsgränserna uppdateras i MinSkog.fi med några vardagars fördröjning.

Skogsdata in i MinSkog.fi

Vi samlar in beståndsdata och håller uppgifterna aktuella

Tjänsten MinSkog.fi ger dig en helhetsbild av din skogsegendom. Här kan du dra nytta av den skogs- och naturinformation som upprätthålls av Skogscentralen. Med hjälp av fjärrkartering samlar vi in uppgifter om alla privatägda skogar i Finland. Uppgifterna baserar sig på laserskanning, flygfotografering och provytemätning. 

När du loggar in i tjänsten MinSkog.fi ser du specifikt för varje fastighet när och hur uppgifterna har samlats in.

Läs mer om skogs- och naturinformation.

Vi håller uppgifterna aktuella med hjälp av flygfoton, terrängbesök, anmälningar om användning av skog, Kemera-ansökningar, skogsägarnas anmälningar om verkställda åtgärder och uppgifter som fås från andra organisationer. 

I den tidigare aversionen av MinSkog.fi kan du ännu tills vidare meddela oss när en åtgärd som föreslagits för en figur har genomförts. Att arbetet har utförts kan anmälas via varje enskild figurs egen sida, punkt 3 Åtgärdsförslag. Uppgifter som inkommit med anmälningarna uppdateras i tjänsten ungefär varannan månad.

Vi rättar uppenbara fel i uppgifterna

Skogs- och naturinformationen är alltid i viss mån riktgivande. Beståndets ålder är det mest inexakta av alla enskilda egenskaper. På grund av sättet att producera information kan det också finnas fel i proportionerna mellan olika trädslag.

Uppgifterna är mer exakta på stora figurer och på figurer som har bestånd som är lika gammalt och har likadan struktur. Mindre exakta uppgifter förekommer i synnerhet på små figurer med omväxlande bestånd.

Läs mer om kvalitet för skogs- och naturinformation.

Vi rättar uppenbara fel i uppgifterna i tjänsten MinSkog.fi. Smärre inexaktheter som gäller beståndet rättar vi inte eftersom de inte har någon inverkan på kommande åtgärder.

Kontakta Skogscentralens kundtjänst om du stöter på uppgifter som bör rättas. 

Skogscentralens kundtjänst betjänar skogsägare och aktörer i skogsbranschen.

Kontaktuppgifter

Samtalet kostar lokalnätsavgiften (lna) eller mobilsamtalsavgiften (msa). Kontrollera priset hos din operatör.

Betjäningstider

Mondag: 08:00 - 16:00
Tisdag: 08:00 - 16:00
Onsdag: 08:00 - 16:00
Torsdag: 08:00 - 16:00
Fredag: 08:00 - 16:00

 

Information från skogsbruksplaner förs inte längre in i MinSkog.fi

Vi ändrade sättet att uppdatera skogs- och naturdata i MinSkog.fi den 1 februari 2022. Det går inte längre att komplettera uppgifterna med information från den egna skogsbruksplanen, vilket tidigare var möjligt.

Informationen i MinSkog.fi är till hjälp när man gör upp skogsbruksplanen

Om du vill ha en mer detaljerad plan med dina målsättningar med förslag till kommande åtgärder i din skog kan du låta en skogsfackman utarbeta en skogsbruksplan. De basuppgifter i tjänsten MinSkog.fi som samlats in med offentliga medel är ett bra underlag för en ny skogsbruksplan. 

Figurnumreringen kan avvika från den tidigare

Figurnumreringen i tjänsten kan avvika från en tidigare skogsbruksplan eller från den numrering som visas i tjänsteleverantörens e-tjänst.

När du hanterar ärenden i tjänsten MinSkog.fi är figurens läge på kartan det avgörande, inte numret på figuren. Exempelvis i en ansökan om Metka-finansiering ska man välja den figur som finns i det område där man avser utföra arbetet. När du fyller i en Metka-ansökan i tjänsten kan du vid behov också rita upp figuren själv.

Förslag till skogsvårdsarbeten

Det är frivilligt att utföra de skogsvårdsarbeten som föreslagits i tjänsten MinSkog.fi.

De förslag på skogsvårdsåtgärder som visas i tjänsten MinSkog.fi är uttryckligen förslag. De förpliktar inte dig att handla efter dem. Vi rekommenderar att du drar fördel av förslagen när du planerar vården av din skog. Det är bra att kontrollera åtgärdsförslagen i terrängen varje gång innan arbeten inleds.

Tänk också på att tjänsten bara visar ett förslag för varje figur. I praktiken kan det finns behov av flera olika arbeten på en och samma figur. Åtgärdsförslagen baserar på rekommendationerna i god skogsvård.

Läs mer här: Råd i god skogsvård

Planera skogsvårdsarbetena som större helheter

För varje åtgärdsförslag har i tjänsten MinSkog.fi fastställts vilket år det rekommenderas att åtgärden vidtas. Det kan alltså hända att gallring eller slutavverkning föreslås för flera figurer i din skog under tre på varandra följande år. Det kan emellertid vara förnuftigt att låta utföra alla föreslagna avverkningar på en gång under ett och samma år. Det är bra att kontrollera åtgärdsförslagen i terrängen varje gång innan arbeten inleds.

Aktuella skogsvårdsförslag

Förslag till skogsvårdsåtgärder som markerats som aktuella i tjänsten MinSkog.fi är sådana att de bör utföras i år eller att det hade varit bra att utföra dem redan tidigare. Vi rekommenderar att du börjar planeringen av skogsvårdsarbetena med att kontrollera dessa aktuella figurer i terrängen.

Läs mer om kvalitet för skogs- och naturinformation

Aktuellt

29.2.2024

En ny version av MinSkog.fi har publicerats – skillnader kan förekomma i naturinformationen om en fastighet jämfört med den tidigare versionen 

En ny version har publicerats av tjänsten MinSkog.fi. Läs mer om ändringarna på webbsidan MinSkog.fi förnyas. 
Den tidigare och den nya versionen av MinSkog.fi fungerar till vidare parallellt. Du loggar alltid in i nya MinSkog.fi, och därifrån omdirigeras du vid behov att sköta ett ärende i den tidigare versionen. 
I den nya tjänsten kan vi tack vare en ny datamall bland annat presentera naturinformation mer heltäckande än vad som varit möjligt förut. Därför kan det hända att du märker skillnader mellan naturinformationen i den nyare och den tidigare versionen.

Naturobjekt som visas på fastighetskartan i den äldre versionen av MinSkog.fi: hotade arter 

Uppgifter om hotade arters förekomstplatser på fastighetskartan i den tidigare versionen av MinSkog.fi (Kartmaterial - Övriga naturobjekt) är delvis bristfälliga, eftersom de uppdaterades i januari 2021. Tills vidare kan inga färskare uppgifter visas i tjänsten på grund av ändringar i underhållet. Förhandlingar om att få in informationen i MinSkog.fi pågår. Läs mer i vår nyhet.

I nya MinSkog.fi är endast uppgifterna om observationer av flygekorre aktuella.  
Aktuella uppgifter om alla hotade arter finns på Finlands Artdatacenters material på webbplatsen laji.fi/sv

Automatisk utloggning från den tidigare MinSkog.fi fungerar inte alltid

Allt fler elektroniska ärendehanteringstjänster använder Suomi.fi-identifikationstjänsten. Fördelen med den är att man efter att ha identifierat sig en gång kan använda flera tjänster, till exempel MinSkatt och MinSkog.fi. Om du till exempel först loggar in i MinSkatt, och därefter i MinSkog.fi så öppnas den nya tjänsten MinSkog.fi i en ny flik eller ett nytt fönster i webbläsaren. Om du går vidare till den tidigare versionen av MinSkog.fi, öppnas även den i en egen flik. Senare när du loggar ut från MinSkatt borde du också automatiskt loggas ut från övriga tjänster du använder, som MinSkog.fi. 

Nu sker det här inte nödvändigtvis korrekt, utan den tidigare versionen av MinSkog.fi är fortfarande öppen i ett eget fönster och du måste stänga den separat.
Om kopplingen till den tidigare tjänsten MinSkog.fi inte bryts är det bara att tömma webbläsarens cacheminne.